Monday, 16 July 2012

KAHWIN

Salam Isnin buat kawan2 semua..Harap2 happy2 sokmo yaaa.. Rasa Neves pulak nak mem-blog kali ni..sebab aku da lama tak meng-update sang blog ni.

Berbalik pada tajuk kita.. KAWEN atau ejaan yang betulnya KAHWIN. Dalam 2 hari yang lepas aku telah menghadirkan diri aku ke "KURSUS PERKAHWINAN". Berkobar ni pagi2 da siap sebab nak g kursus kawen..hihihi.. Mak aku siap bwk kan bekal jempot2 lg taw.. SAYANG MAK!!heeee.... Siyes mak jemah ckp..banyak2 kursus yang aku attend kursus ni la yang paling best. TERBAEEEKKKK!!!

Ketawa aku mmg tak bolah nak control time tu..Berdekah abes. Sambil mata kekadang pandang2 En Tunang.. En Tunang sangat kusyuk pada waktu ustaz tu ckp pasal kawen2 ni..hehehhe.. Apa yang merangkumi dalam kursus tu.. Mind Set mesti la da set yang citer kahwin2 jek kan? Yeee..tepat sekali. Selain tu ade jugak tajuk IBADAT, KESIHATAN dan macam2 la.

Penceramah sangat best. Ustazah & Ustaz smue nye sporting abes. "I Loikkk.." Sangat la detail penceramah tu bg tau..yang 18sx pon ada... Alah korang ni..da pk lain la tu.. Logika nya smue org akan melalui nya..so, xde masalah kalau ustaz tu nak cakap yang melibatkan sex2 tu..(untuk kebaikan kita jugak).. Helo kawan2..sex pon ade tatatertib dia taw.. Haaa..tu yang korg kene belaja.. Sebelum nak kawen.. Jangan ikut sedap jek ok...

Cara membentuk anak2 jugak sebenarnya bermula dari hubungan suami isteri itu sendiri.. Sbb tu aku ckp ade tatatertib dia.. Surah2 yang sebaik2 mungkin yang patut korg baca wahai lelaki sebelum memulakan "benda best" tu..hihihi.. Upssss..... Sang wanita pon kene la ingt kan sang lelaki ni yeee.. Lumrah hidup yang sahih wanita adalah pembimbing lelaki sebenarnya.. Tindak tanduk lelaki adalah dr dorongan wanita.. Puan Bini kene la ingt kan En Laki bahawasanya anda semua sedang membentuk dan memproses generasi anda...hihihi... Sape tak nak tengok generasi kita gemilang dan terbilang kan??

Selain itu, apa yang dipelajari adalah Cara2 sebelum terbinanya masjid. Bukan Masjid yang org solat tu.. Masjid korang la a.k.a rumahtangga.. Borang tu, borang ni (susah nak elaborate). Nnt korang paham la ye.. Suami adalah pemangkin bagi situasi keluarga tu sendiri. En Laki kene be strong sbb banyak dugaan dalam rumahtangga yang kiter kekadang pon goyah untuk pertahankannya.. Puan Bini kene la tolong En Laki tu yee.. Kita manusia biasa yang ada salah yang perlu di tegur..  Takutt kan?? Aku pon takot gak bila ustaz tu ckp mcm tu.. Kalau da tak boleh handle mengadaplah SANG PENCIPTA KITA. Kita membina MASJID.. MASJID tu rumah sape? Mesti la RUMAH ALLAH kan.. So, jgn risau. Kalau rumahtangga kita dibentuk berlandaskan ILMU Allah, rumahtangga kita akan selamat dunia dan akhirat.. Wallahualam.. Advise is Korang jd la Suami, Isteri, Babah N Mama yang baik untuk keluarga korang yee... INGAT!! ~Suami adalah pembimbing ~Isteri adalah pembantu yang paling baik didunia ni dan ~Anak-anak adalah hasil dari keutuhan rumahtangga yang wujud dari bimbingan Babah dan bantuan dari Mama dia.. 

Ok la korang..itu jek nak potpet..Kering pulak tekak ni..hehhehe... kepada yang nak bina masjid tu.. Mudah-mudahan rumahtangga kita kukuh berlandaskan tanggungjawap yg kita da laksanakan.. SOLAT JANGAN TINGGAL!! :p





No comments:

Post a Comment